Educatio 2017

Új helyszínen, nagyobb területen, még több kiállítóval és számos újdonsággal várja látogatóit a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás.

Online nyílt napot rendez karunk január 18-án

A Pedagógiai Kar online nyílt napot hirdet, melyre a programpontoknál jelölt linken tudnak csatlakozni. Szakfelelős oktatóink és a képzéseken résztvevő hallgatóink segítségével betekintést nyújtunk a szakokhoz kapcsolódó tartalmakba és a gyakorlati munkába.

Sikeres PedKaszt pályázat

A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara a 2021. évi Nevelés – Közösség – Egyház projektének folytatására elnyert a Miniszterelnökség támogatásával és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével az Egyházi közösségi célú programok támogatása keretében 400 000 Ft összegű támogatást. Az idei 2022. évben a EKCP-KP-1-2022/3-000532 azonosítójú projekt keretében folytatódik a PedKaszt címmel indított beszélgetéssorozatot az online térben.

Távolléti oktatás, támogató jelenlét – online szakmai nap 2022. január 28-án

A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának Hittanoktató- és Kántorképző Intézete, valamint a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara együttműködésében Távolléti oktatás, támogató jelenlét címmel online szakmai napot szervezünk, amelyre szeretettel hívjuk és várjuk az érdeklődő hittanoktatókat, vallástanárokat, lelkipásztorokat, gyülekezeti tagokat.

Ének-zene alkalmassági vizsgára felkészítő kurzus

A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara ének-zenei alkalmassági vizsgára felkészítő kurzust hirdet pedagógus szakra jelentkezők számára. Szeretnénk segítséget nyújtani azon jelentkezőinknek, akiknek sok esetben több évnyi kihagyás után kell újból énekelniük, és teljesíteniük az alkalmassági vizsgát. A csoportos foglalkozásokat – kellő számú jelentkező esetén – ének-zene szakos munkatársaink hét alkalommal, kéthetente, pénteken délutánonként 90 perces időkeretben tartják. A találkozásokat jelenléti formában tervezzük. A járványügyi helyzet függvényében a program módosulhat.

Oktatóink előadása a Theologia pro scientia et societate I. konferencián

A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának szoros szakmai partnere, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara 2022. január 13-án rendezte meg aTheologia pro scientia et societate I. című nemzetközi konferenciáját. A járványügyi helyzet miatt hibrid formában megrendezett tudományos tanácskozásra meghívást kaptak a Pedagógiai Kar doktorandusz oktatói is.

Előalkalmassági vizsga a Pedagógiai Karon

Előalkalmassági vizsga a Pedagógiai Karon 

 A 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során a Kar előalkalmassági vizsgát szervez 2024. január 24-én.Az előalkalmassági vizsga célja, hogy a jelentkezés benyújtása előtt lehetőséget adjon az alkalmasság mérésére. Részvétele az előalkalmassági vizsgán önkéntes. 

Sikeresen teljesített előalkalmassági vizsgát követően a májusi kötelező alkalmassági vizsgán nem kell megjelennie, csupán jeleznie felénk a sikeres előalkalmassági tényét a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre. Sikertelen előalkalmassági vizsga esetén módja lesz a májusi vizsgán teljesíteni az előírt követelményeket. 

Az előalkalmassági vizsgán való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet 2024. január 18. éjfélig várunk! 

A regisztrációs felület ITT érhető el! 

A vizsgára a személyazonosságát igazoló okmányát hozza magával. A tanító és az óvodapedagógus alapképzési szak testi alkalmassági vizsgálata miatt tornafelszerelés is szükséges. 

Előzetesen az alábbi tennivalókra és tudnivalókra hívjuk fel szíves figyelmét: 

Előalkalmassági vizsgadíj 

Az alkalmassági vizsga eljárási díja 4 000,- forint. Az alkalmassági vizsgadíj átutalással egyenlítendő ki. Az átutalást legkésőbb 2024. január 18-ig kell megtenni! 

Az átutalás pontos technikai részletei az alábbiakban olvashatók 

Utalás indítása magyar bankszámláról: 

Kedvezményezett neve: Károli Gáspár Református Egyetem 

Kedvezményezett bankszámlaszáma: 11705008-20436034 

Összeg: 4000,- Ft 

A közleményben mindenképpen tüntesse fel az alábbi adatokat: PK_előalk_NÉV 

FIGYELEM! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben az átutalás nem a megadott módon és a kitűzött határidőig történik, akkor nem lesz egyértelműen beazonosítható az utalás, s így a vizsga sem kezdhető meg! 

 

Alkalmassági vizsga követelményei 

A pedagógusképzés alkalmassági vizsga részleteiről https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2024A/jelentkezes/alkalmassagi_vizsga/pedagoguskepzes_alkalmassagi linken tájékozódhat! 

A hitéleti képzések alkalmassági vizsga részleteiről itt tájékozódhat! 

 

 

Előalkalmassági vizsgák a TFK-n

A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara lehetőséget biztosít előalkalmassági vizsgára.

Diplomaosztó ünnepségek a TFK-n

A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának dékánja tisztelettel meghívja Önt diplomaosztó ünnepségeire.

Educatio Kiállítás 2020-ban is

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás 2020-ban 20. évfordulóját ünnepelve segíti a diákokat a továbbtanulással és egyéb képzési lehetőségekkel kapcsolatos kérdésekben. 2020. január 9-11. között kerül megrendezésre a hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléje, a Hungexpo „A” csarnokában (1101 Budapest, Albertirsai út 10.).

Alkotni öröm – interjú Dr. Somodi Ildikóval

Az Erasmus Mobilitási Program keretén belül egyetemünk Tanítóképző Főiskolai Karának két oktatója, Dr. Somodi Ildikó textilművész és Dr. Szarka Júlia zenepedagógus tartott művészeti foglalkozásokat a Partiumi Keresztény Egyetemen, Nagyváradon. Fő témájuk az életöröm és az élet szépségeinek feltárása volt a művészeteken keresztül, melyek megtapasztalásnak fontos szerepe van a fejlődésben. A foglakozásokról és a személyes tapasztalatairól Somodi Ildikóval beszélgettünk.

2016 január

 • Tavaszi Csendesnap

  Kedves Hallgatók!

  Félévkezdő csendesnapot tartunk az alábbi időpontokon:

  budapesti képzési hely:
  időpont: 2015.02.01. 10:00
  helyszín: 1042 Budapest, Viola u. 2-4.
  letölthető program

  nagykőrösi képzési hely:
  időpont: 2015.02.01. 9:30
  helyszín: 2750 Nagykőrös, Hősök tere 5. Gulyás L. terem
  letölthető program

  Mindenkit szeretettel várunk!
  011

 • Felvételi 2016. szeptemberi képzésekre

  felvi

  A 2016. évi felvételi eljárás hivatalos tájékoztatója elérhető a Felvi.hu oldalon. Az elektronikus jelentkezés és a kapcsolódó dokumentumok beküldésének határideje 2016. február 15.

  Online jelentkezés (felvi.hu)

  Felvételi eljárásban a következő szakokat hirdetjük nappali és levelező munkarenden, nagykőrösi és budapesti képzési helyen (állami ösztöndíjas finanszírozási formában is).

  Világi alapképzési szakok (Nagykőrös, Budapest):
  Tanító
  Óvodapedagógus
  Szociális munka
  Hitéleti alapképzési szakok (Nagykőrös):
  Református hittanoktató
  Diakónia
  Kántor
  Felsőoktatási szakképzési szakok (Nagykőrös, Budapest):
  Csecsemő- és kisgyermeknevelő
  Szociális és ifjúsági munka – Ifjúságsegítő szakirány
  Szociális és ifjúsági munka – Szociális munka szakirány
  Szakirányú továbbképzési szak (Nagykőrös):
  Pedagógus szakvizsga

  Jelentkezz a Tanítóképző Főiskolai Karra és jelöld meg képzéseinket első helyen!

  Hitéleti képzéseinkre honlapunkon itt lehet jelentkezni.
  Pedagógus szakvizsga jelentkezés itt.

  Felvételi jelentkezési határidő: 2016. február 15.

  További információ:
  KRE-Felvételi
  Dékáni és Tanulmányi Hivatal

 • Educatio kiállítás

   

  Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 15. alkalommal rendezi meg az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást. A kiállításon a felsőoktatási intézmények mellett külföldi egyetemek, nyelviskolák, szakképző intézmények, oktatással foglalkozó kutatóintézetek és taneszközgyártók is bemutatják kínálatukat.

  A KRE-TFK szeretettel várja standjához (F46) mindazokat, akik érdekődnek egy elismert, családias intézmény képzései és mindennapjai iránt. A kiállításra ellátogató vendégek találkozhatnak a KRE-TFK képviselőivel, hallgatóival. A belépés minden vendég számára ingyenes!

  Időpont: 2016. január 21-23.
  Nyitva tartás: 10-17 óra
  Helyszín: SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ (1146 Budapest, Dózsa György út 1.)

  educatio logo 2A képre kattinva a rendezvény hivatalos honlapjára ugorhat!

Címzetes főiskolai tanári címben részesült Dr. Hoppál Péter államtitkár

Címzetes főiskolai tanári címet adományozott Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak a Károli Gáspár Református Egyetem Szenátusa. A Szenátus a Tanítóképző Főiskolai Kar javaslatára ítélte meg a címet, melyet Dr. Balla Péter, az egyetem rektora ünnepi szenátusi ülésen adott át január 28-án.

Dr. Balla Péter rektor méltatta Dr. Hoppál Péter oktatói szakmai tevékenységét, amellyel tudományos, művészeti és képzési területen az alapítástól fogva támogatta a Károli Gáspár Református Egyetem és a Tanítóképző Főiskolai Kar munkáját. Balla Péter laudációjában kiemelte Hoppál Péternek a történelmi református kollégiumi egyházzenei hagyományok fel- és újraelevenítőjeként végzett kultúrateremtő, értékőrző kórusvezetői és egyházzenei tevékenységét.

Dr. Hoppál Péter államtitkár az egyetemi szenátus előtt mondott köszönetében felidézte a tanítóképző karon végzett korábbi oktatói munkáját. Hangsúlyozta, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem tevékenysége példaértékű az ország felsőoktatásának életében. Reményét fejezte ki, hogy az egyetem a továbbiakban is színvonalasan és növekvő hallgatószámmal járul hozzá a magyar protestáns értelmiség képzéséhez.

Forrás: Kultúráért Felelős Államtitkárság - Fotó: Csákvári Zsigmond


Károlis részvétel az idei Educatio Kiállításon

 

Az idei felvételi időszakban 2015. január 22-24. között kerül megrendezésre a XV. Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, közismertebb nevén az Educatio Kiállítás. Az elmúlt évekhez hasonlóan Egyetemünk nagy alapterületű standdal vesz részt az eseményen, melyen mind a négy Karunk bemutatkozási lehetőséget kap majd.

A rendezvény helyszíne idén a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ lesz (1146 Budapest, Dózsa György út 1.). A Kiállításról bővebben itt tájékozódhatnak vagy a rendezvény Facebook oldalán.

A Károli standján idén világhírű sportolóink, Egyetemünk jogász hallgatói is népszerűsítik Intézményünket.
2015. január 23-án, pénteken 14-17 óráig Gyenesei Leila Világ- és Európa-bajnok öttusázó, olimpikon hallgatónk,
2015. január 24-én, szombaton 11-13 óráig pedig Tibolya Péter Világ- és Európa-bajnok öttusázó és Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázó lesz a vendégünk.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk az F08-as standon!

Fotó: MOB

Fotó: Ujvárosi Márk Fotó: Ujvárosi Márk

Doktori Avatás

Doktori Avató és diplomaosztó ünnepség az Állam- és Jogtudományi Kar végzettjeinek
 
2015. január 17-én tartotta az Állam- és Jogtudományi Kar a Doktori Avató és diplomaosztó ünnepségét a Fasori Református Templomban. E jeles esemény keretében Prof. Dr. Balla Péter rektor úr címzetes egyetemi tanári címet adományozott dr. Lajtár István, hazánk közjogi legfőbb ügyész helyettese részére, aki oktatói tevékenységével gazdagítja a Kart.

Végzett hallgatóinknak ezúton is gratulálunk!


A Robobraille bemutatkozik a nagyközönségnek

 

2015. január 12-én (hétfő) 10 és 12 óra között kerül megrendezésre az ELTE Gyógypedagógiai Karán az a konferencia, ahol a vakok és gyengénlátóknak szánt ingyenes file-konvertáló programot, azaz a Robobraille szolgáltatást mutatják be.

A konferencia részletes programja itt érhető el.

Kérjük az érdeklődőket, hogy 2015. január 11-ig jelezzék részvételi szándékát a programleírásban megadott e-mail címek valamelyikén.


Gyászjelentés

nagyistván

Dr. Nagy István
református teológus, lelkipásztor és egyetemi tanár
(1946. június 29. - 2015. január 3.)

Temetés helye és időpontja:
Kecskeméti Református Egyházközség temploma
2015. január 11. vasárnap 13:00


Megemlékezés néhány búcsúzó szóban

 

{slider=Bővebben}

Az új esztendő harmadik estéjén a Hittudományi Kar teljes közösségét mély fájdalommal érte a hír, hogy Dr. Nagy István  vagy, ahogy mi kollégák és a hallgatók is szólíthattuk őt:  Pista (Bácsi) eltávozott.

Életének méltósággal viselt utolsó napjaiban is egészen közel engedett bennünket magához, láthattuk akaraterejét, küzdelmét, lelki tusáját. Fogyatkozó erejét nem rejtette el előlünk, így halálhíre sajnos nem ért váratlanul bennünket. Ugyanakkor mégis azt érezzük, nem vagyunk még egészen felkészülve arra, hogy elhordozzuk hiányát, hogy nem futunk már vele össze az épületben, nem lép be többé az osztályterembe, illetve nem hallhatjuk ezentúl ízes beszédét és szófordulatait előadásain vagy baráti beszélgetésekben. Hiányzik nekünk és hiánya fáj.

Dr. Nagy István kiváló teológus, született igehirdető és egyházáért a lehetetlennel is megküzdő, a terhektől meg nem riadó ember volt. Szenvedélyesen szerette, amit csinált és szenvedélyesen élvezte annak minden gyümölcsét. A rendszerváltás után a református iskolaügy megújításáért fáradhatatlanul dolgozott és nagy sikereket ért el. Főiskolai főigazgatóként, majd dékánként, időközben rektorként, végül professzorként állt a Károli Egyetem szolgálatára.

2003-tól életének utolsó napjaiig tanította a prédikálás mesterségét a leendő lelkipásztoroknak. Szűnni nem akaró munkabírása még a betegségének hónapjaiban sem engedte meg, hogy akár egyetlen óra is elmaradjon. Könyvei, cikkei és előadásai az igeszerű, logikusan építkező valamint gyülekezetszerű reformátori igehirdetés-eszmény irányába vezették az ifjúságot. Homiletikai-teológiai látása pedig szorosan illeszkedett a Gyakorlati Teológiai Tanszék nagy elődeinek – Ravasz László, Czeglédy Sándor, Bodonhelyi József, Boross Géza – sorába.

Az írásaiból és előadásaiból elsajátítható tudásanyagon saját élete volt a pecsét. Lelkipásztori éveiben szerzett tapasztalatai életszerűvé és gyakorlatiassá tették tanításait. Megközelíthető ember volt, egyenes és őszinte. Ajtaja mindig nyitva állt, bárki is érkezett hozzá éjjel vagy nappal. Nem csak oktatója, de mestere volt a rábízottaknak, akikkel együtt élt és lélegzett a teológia és a főiskola falain belül és kívül. Szerette az ifjúságot, az Istentől rendelt helyén volt közöttük.

2006. november 2-án elmondott kari exhortációs igehirdetése után az egyik meglehetősen kritikus tanítványa csak ennyit mondott róla: „Aki így tud prédikálni, az megérdemli, hogy minket tanítson.” Több ezer megírt és elmondott prédikáció fényében sem tekintette érdemnek, hogy életének utolsó tizenkét évét a homiletika oktatására kapta. Hálás volt Istennek ezért az ajándékért, és szavaiból sokszor kiérződött a felelősség terhe, hogy vajon elég jól csinálja-e.

Befejezésül hadd álljon itt az idézett prédikációból néhány gondolat!

Bizonyára volt ott a piacon sok gyöngy, de abból egyet vett észre. Egyre talált rá. Ez a megtalálás mindig ilyen konkrét. Olyan konkrét ez a megtalálás, hogy nem lehet elfelejteni, nem lehet mással összetéveszteni. Volt-e ilyenben részed? Sokakat zavar az üdvbizonyosság emlegetése, mert valamiféle gőgöt, nagyképűséget éreznek mögötte. Ne zavarjon! Nem rólunk szól ez, hanem az emberkereső Jézusról. Azért van bizonyosságom, mert többé nem enged el. Luther mondotta: Isten elkezdte velem a párbeszédet és nem is fogja abbahagyni. (…) Isten országa ott történik, ahol egy-egy embert megkeres, megtalál, megvásárol magának Krisztus. (…) Csak azok az emberek használhatóak az Isten ügyében, akikről ez elmondható. Tudod-e már, hogy a te legnagyobb értéked nem az, hogy ki vagy, milyen képességeid vannak, hanem az, hogy kié vagy!

{/slider}

Évszázadok imádságoskönyvei

A Dunamelléki Református Egyházkerület RÁDAY GYŰJTEMÉNYE tisztelettel meghívja Önt
2014. január 28-án, kedden 18 órára „Évszázadok imádságoskönyvei” című kiállításának megnyitójára.

A tárlatot megnyitja:
Dr. Békési Sándor (tanszékvezető, egyetemi docens, KRE HTK)

Közreműködik:
Dengyel Iván
színművész

Bress Bálint
a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója

A kiállítás megtekinthető 2014. február 28-ig.
1092 Budapest, Ráday u. 28.

Meghívó


Somodi Ildikó kiállítása

A Klebelsberg Kultúrkúria szervezésében 2014. január 15-én, 18 órától kerül sor Somodi Ildikó DLA textilművész, a Tanítóképző Főiskolai Kar docensének HORIZONT+ című kiállításának megnyitójára.

Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria, II. kerület, Templom u. 2-10.

A tárlat 2014. február 4-ig naponta 10-18 óra között látogatható.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Boldog Új Évet!

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetősége minden kedves hallgatójának, oktatójának, munkavállalójának és partnerének sikerekben gazdag, boldog új évet kíván a 2014-es év igéjével:

„Az Isten közelsége oly igen jó nékem.” (Zsolt. 73,28)


MERCATOR-előadások

Néderlandisztika Tanszék
Mercator-est I. 
BAROKK ZENE
koncert


Időpont: február 15. 18.00 óra
Helyszín: KRE BTK Díszterem


Műsor:

Johann Joachim Quantz: G-dúr triószonáta
Georg Friedrich Händel: C-dúr szonáta
Louis Couperin: G-moll szvit (részletek)
Michel Corrette: D-moll szonáta
Marin Marais: E-moll szvit (részletek)
Georg Philipp Telemann: D-moll triószonáta

Közreműködnek:

Magdalena Jagusch (Németország) – barokk hegedű
Székely Fanni Erzsébetbarokk fuvola, furulya
Siményi Sárafurulya
Telek Évacsembaló *
Budai Dávidviola da gamba

* A Néderlandisztika Tanszéken álló csembaló
egy 1582-ben épült antwerpeni Moermans-hangszer másolata.

Willem Adriaansz ajándéka (Hága)
(Daróczi Anikó tulajdona)

Aki gyakorolni, muzsikálni akar a hangszeren,
jelentkezzen Balassa Eszternél a 311-es teremben.


A KRE Néderlandisztika Tanszéke szeretettel hív minden érdeklődőt
OROSZ ISTVÁN képzőművész, író
Közelítések című előadására
2012. február 29-én, 17 órai kezdettel a KRE (1088, Reviczky u. 4.) 304-es termébe.

Üres helyek a Bethlen Kollégiumban

2012. február 1-től újra lesznek szabad férőhelyek a Bethlen Gábor Kollégiumban! Minden jelentkezőt szeretettel várunk. Jelentkezni lehet személyesen H-P 8-12 óráig a Kollégium irodáján vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Országos Kazinczy-verseny 2012

A 2011/2012-es tanévre az Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Kazinczy–díj Alapítványi Bizottság, az ELTE Fonetikai Tanszéke és a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke meghirdeti a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyét.
A verseny helyszíne a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara
(1088 Budapest, Reviczky u. 4.),

A verseny ideje 2012. március 30. 
A jelentkezés határideje: 2012. február 27.

 
MEGHÍVÓ

Bővebb információk:
Sólyom Réka

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://www.kre.hu/nyelveszet


Az identitás és etika fogalma Szt. Ágostonnál

 A DÉLKELET–EURÓPA KUTATÓINTÉZET - BUDAPEST

DÉLKELET-EURÓPA
  SOUTH-EAST EUROPE
INTERNATIONAL RELATIONS QUARTERLY

és az
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Történeti Intézete


TISZTELETTEL MEGHÍVJA

AZ IDENTITÁS ÉS ETIKA FOGALMA
SZT. ÁGOSTONNÁL


című 9. DÉLKELET–EURÓPA tudományos tanácskozására

2013. február 20-án (szerdán) 17.00 órakor az

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában

1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8. Főépület I. em. 115

Nyitó gondolatok
Surányi Csaba (INTERNATIONAL RELATIONS QUARTERLY főszerkesztője)

Előadások

Kendeffy Gábor (Károli Gáspár Református Egyetem)
     Ágoston etikája – szisztematikus elmélet és praktikus dilemmák

Péter Mónika (Babes-Bolyai Tudományegyetem - Kolozsvár)
     A szubjektivitás konstitúciója Szent Ágostonnál

Török Csaba (Esztergomi Hittudományi Főiskola)
      Lehet-e szabad a predestinált ember?
     Opponens

Siklósi István (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
     A személyfogalom Ágostonnál és Boethiusnál

                            *

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kérjük regisztráljon, ha részt kíván venni tanácskozáson.
RSVP: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: http://www.southeast-europe.org/

További információk


Elhunyt Dr. Hegedűs Loránt

Dr. Hegedűs Loránt
református teológus és lelkipásztor, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke
(1930. november 11. – 2013. január 26.)

Temetés:
február 16. szombat, 13:00 óra
Fiumei úti Sírkert (Bp. VIII., Fiumei út 16).

Részvétet nyilvánítani már 12:00 órától lehet a ravatalozóban

A Hittudományi Kar valamennyi tanára, hallgatója és dolgozója megdöbbenve vette tudomásul dr. Hegedűs Loránt püspök úr halálhírét. Az utóbbi években betegsége ismert volt, mégis mindnyájunkat reménységgel töltött el az az akaraterő és elhivatottság, amellyel testi gyengeségén fölülemelkedve, még előadásokat tartott e falakon belül lelkészhallgatóinknak éppúgy, mint falakon kívül a Kárpát-medencében élő gyülekezeteknek. Reá nézve is bebizonyosodott az Úristen szava: „Elég néked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által végeztetik el” (2Kor 12, 9). Most utólag látjuk igazán azt, mennyire vele volt ez az erő, hiszen csak néhány hónappal ezelőtt, de befejezhette utolsó éveit oly nagy szenvedéllyel kitöltő, hatalmas, négykötetes Ady-monográfiáját.

Személyében nem csak a református egyház lángoló hitű és a közügyekben is felelősséget vállaló – cum Deo pro patria elkötelezett – pásztorától, hanem enciklopédikus igényű prédikátorától, egyik legjelentősebb teológusától és ugyanakkor egyetemének megalapítójától is búcsúzunk. Az elmúlt évtizedeknek a rendszerváltozással felkavarodó politikai hordaléka munkájának rendkívüliségét ez idáig még részben elfedte, de az idő múlásával s az indulatok leülepedésével egyre inkább ki fog tűnni Hegedűs Loránt művének jelentősége.

Lelkipásztorként az ige szolgálatával bizonyította azt, hogy a nemzet nemhogy nem idegen az Ábrahám hitének ígéret szerinti örökségével, a Krisztusban való új léttel, hanem éppen abban gyökerező identitás és különleges küldetés az ember javára, legyen az a gyülekezet vagy az egész állam tagja.

Prédikátorként az ige szolgálatával bizonyította azt, hogy a logosz, az Isten bölcsessége, mely Krisztusban testet öltött, nem ismeri a tabu témát, minden globális és partikuláris gondhoz van köze, prófétai módon mindent az Isten országának igazságával ütköztet, és a halál árnyékának völgyében az evangéliumot hirdeti.

A Károli Gáspár Református Egyetem megalapítójaként az ige szolgálatával bizonyította azt, hogy mind az egyetemes keresztyén, mind pedig a kálvini protestáns örökség kötelezettsége egyházi iskolákat és egyetemet létrehozni és fenntartani – alkalmas vagy alkalmatlan időkben egyaránt.

Tudós teológusként az ige szolgálatával bizonyította azt a Pál apostol általi apologetikai elvet, miszerint keresztyén gondolkodóként az igazán vitéz feladat „lerontani az okoskodásokat és minden magaslatot, amely Isten ismerete ellen emeltetett, és foglyul ejteni minden gondolatot, hogy engedelmeskedjék a Krisztusnak” (2Kor 10, 5).

Ennek jegyében létrejött munkásságából válogatva a legfontosabbakat mindenképp meg kell említenünk. Teológiai művei közül: Újkantiánus és értékteológia, 1996; Az Isten-kérdés szempontjai, 1998; Jézus és Európa, 1998; 1 Mózes huszonkettő, 2001; Az evangéliumok evangéliuma, 2009; Transzcendencia a XX. századi protestáns teológiában, 2011; Rodintől Krisztusig, 2010. Teológiai esztétikai művei: Nyitás a végtelenre, 2003; A költő-vátesz Ady I-IV. 2008-2013. Prédikációs kötetei: Isten kezében a történelem, 2000; Apokalipszis most és mindörökké, 2005.

Most gyászolunk, de a Hittudományi Kar mégis elmondhatja: a tanár úr, életének példájával és gondolataival mindig velünk lesz, s ha valaki magyar nyelvterületen teológiát kíván művelni, dr. Hegedűs Loránt életművét immár meg nem kerülheti.

           Soli Deo Gloria!


Meghívó könyvbemutatóra - Vallásfogalmak sokfélesége

MEGHÍVÓ KÖNYVBEMUTATÓRA

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának vezetősége és a
Szabadbölcsészet Tanszék szeretettel vár minden érdeklődőt

2013. január 30-án, 14 órára,

a KRE és a L'Harmattan Kiadó Károli Könyvek sorozatában megjelent

Vallásfogalmak Sokféleségecímű tanulmánykötet bemutatójára.

A kiadványt bemutatják:

Máté-Tóth András,
valláskutató,
tanszékvezető egyetemi tanár,
SZTE BTK, Vallástudományi Tanszék,

Vassányi Miklós,
filozófiatörténész, vallásfilozófus,
tudományos dékánhelyettes,
tanszékvezető egyetemi docens,
KRE BTK, Szabadbölcsészet Tanszék,

valamint
a szerzők és a szerkesztők.

A rendezvény helyszíne:
Károli Gáspár Református Egyetem, BTK (1088 Budapest, Reviczky utca 4.)
I. emeleti Díszterem

A kötet a bemutató alatt 20 százalék kedvezménnyel vásárolható meg.


Könyvbemutató

Károli Gáspár Református Egyetem
– L’HARMATTAN Kiadó
 
tisztelettel meghívja Önt
és a Szerkesztőség munkatársait
 
Tóth Sára
A képzelet másik oldala
Irodalom és vallás Northrop Frye életművében
c. könyvbemutatójára.
 
A kanadai tudós munkásságát
tárgyaló első magyar nyelvű monográfiát bemutatják:
 
Fabiny Tibor, egyetemi tanár,
a KRE BTK Anglisztika Intézetének vezetője
Visky András, docens, Babeş-Bolyai Egyetem
 
Házigazda:
Sepsi Enikő, a KRE BTK dékánja,
a sorozat szerkesztője
 
 
Időpont: 2013. január 15. kedd, 16 óra

Helyszín: Írók Könyvesboltja
(Budapest 1061, Andrássy út 45.)
 
A szervezők minden Érdeklődőt szeretettel várnak.


Esti beszélgetés – kultúráról a Kossuth Rádióban

Esti beszélgetés – kultúráról a Kossuth Rádióban
Időpont: 2011. január 26. szerda 22:25-23:00

Kövesdy Zsuzsanna és Filippinyi Éva beszélget Prof. Dr. Balla Péter rektori feladatokkal mb. rektorhelyettes úrral, Dr. Sepsi Enikő dékán asszonnyal, valamint Dr. habil Kurucz György oktatási és nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes úrral.

A beszélgetés két hétig letölthető lesz az adást követően az alábbi link alól: 
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2011-01-26


Csillagpont

  Kedves Barátunk!


Szeretnél részt venni egy pezsgő hangulatú és Krisztus-központú ifjúsági  találkozó szervezésében, lebonyolításában? Érzel magadban elhívást, hogy a Csillagpont négy napján, 8-15 fő vezetőjeként beszélgetéseket vezess a találkozó előadásairól? Akkor várjuk jelentkezésedet a kiscsoportvezetők közé!
Ebben a szolgálatban több felkészítő alkalom, és egy remek, elkötelezett csapat lesz a segítségedre.

Amit várhatsz tőlünk:

• önismeret, csapatmunka, vezetési kompetenciák fejlesztése
• ajánlott irodalom, szakemberek által összeállított képzési anyag
• mentorálási lehetőség kipróbált vezetőkkel
• szállás és étkezés biztosítása a képzések alkalmával
• a Csillagponton a regisztrációs díj elengedése
• tanúsítvány a képzés elvégéséről és a Csillagponton végzett szolgálatról
• új kapcsolatok, felejthetetlen élmények

A kiválasztó alkalmak időpontjai (választható):
• február 5. Budapest
• február 12. Debrecen

I. képzés választható időpontjai (egy alkalmon kell részt venni):
• március 25-26. Budapest
• április 8-9. Budapest

II. képzés (a Csillagpont előtt)
• július 17-18. Tata

Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével lehet.
A határidőt 2011. január 24-ig meghosszabbítottuk!

Üdvözlettel,
A CSP csapat


Pályázati felhívás - Veled van tele a sajtó!


A projekt az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium nem felel.


Keressük a Fiatal Európa Szerkesztőség tagjait!
Mindig mindenről van véleményed?

 

Érdekelnek a hazai és nemzetközi politikai, közéleti fejlemények?

 

Szeretnéd kipróbálni magad újságíróként?

Bővebben...


Meghívó - a „Részvétel és demokrácia” című műhelykonferenciára

 

A műhelykonferenciát – az MSZT Politikai Viselkedés Szakosztálya,az MPTT Politikai Viselkedés Szakosztálya, valamint a Demokrácia Kutatások Magyarországi Központja (DKMK) rendezi

Helyszín:
Budapest Károli Gáspár Református Egyetem (1088; Reviczky utca 4.)
Díszterem (I. emelet 100-as terem)


Időpont: 2011. január. 26. 15 órától


A konferencia témaköre:
A „politikai részvétel és képviselet kutatása a demokrácia-kapacitás növelése érdekében" című, Norvég program, keretében a DKMK 2011 év elején tervezi megjelentetni két új kötetét, az utóbbi évek választásszociológiai tapasztalatainak összegzésére. A műhelykonferencián a kötet szerzői közül többen bemutatják a tanulmányuk legfontosabb eredményeit.


Program
15:00-15:30
Vécsei Pál (Nyugdíjas tudományos főmunkatárs – VÁTI)
A 2006 és 2010 közötti területi politikai szerkezetváltozás és a területi reálfolyamatok összefüggéseinek alakulása


15:30-16:00
Enyedi Zsolt (CEU)
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Magyarországon

16:00-16:30
Tardos Róbert (MTA-ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoport)
A szavazási motívumok egy új tipológiája

16:30-17:00
Beck László (Medián) – Bíró Nagy András (Corvinus) -. Róna Dániel (Corvinus, Ecostat)
Szabadesésben: Az MSZP 2006-2010 közötti népszerűségvesztésének politikai napirendi magyarázatai

17:00-17:30
Göncz Borbála (Corvinus) – Hegedűs István (Magyarországi Európa Társaság)
Oly távol vagy tőlem és mégis közel


Gyászhír - Elhunyt Lőrincz Lajos, az MTA rendes tagja

Tisztelt Egyetemi Polgárok!


Megrendülten tudatjuk, hogy Dr. Lőrincz Lajos akadémikus, 2000-2004-ig az Állam - és Jogtudomány Kar Dékánja, 2010. december 26. napján, életének 76. évében elhunyt.
A temetés időpontja: 2011. január 14 (péntek) 14 óra.
A helyszín a Fiumei úti sírkert tudós parcellája.


Emlékét örökre megőrizzük."

Gyászjelentés

 

MTA hírek


Video pályázat határideje módosult

KRE bemutatkozó video LEADÁSI HATÁRIDEJE MÓDosult

A Károli Gáspár Református Egyetem (továbbiakban KRE) videopályázatot hirdetett 2010. november 16-án Egyetemünk népszerűsítése céljából. A rövid bemutatkozó filmek leadási határidejét meghosszabbítottuk.

A pályázat benyújtásának módosított határideje: 2011. január 31. hétfő 24:00

A nyertes pályázó amellett, hogy az általa készített video képviseli Egyetemünket bruttó 80,000,- Ft, azaz nyolcvanezer forint pénzjutalomban is részesül.

További részletek:

Pályázati kiírás

Pályázati adatlap


Támogassa Egyetemünk munkáját SzJA 1%-ának felajánlásával!

 

 

 Támogassa Egyetemünk munkáját SzJA 1%-ának felajánlásával!
A Károli Gáspár Református Egyetem a jogszabályok értelmében jogosult a
Magyarországon adózók jövedelemadójának 1%-ának elfogadására.

Amennyiben elkötelezettséget érez a protestáns szellemiség értékeinek
megőrzése és közvetítése iránt, kérjük, segítse intézményünk működését
személyi jövedelemadója 1 %-ának felajánlásával.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy külön-külön, 1-1% felajánlásával támogathatja a
Magyarországi Református Egyházat, valamint a Károli Gáspár Református Egyetemet.

Rendelkezzen adójának 1%-áról a Károli Gáspár Református Egyetem javára!

Adószámunk: 18060676-2-43

Megköszönve eddigi és jövendőbeli szíves támogatásukat,

 

Dr. Kovács Zsolt Csaba                                                       Prof. Dr. Balla Péter
gazdasági igazgató                                               rektori teendőkkel megbízott rektorhelyettes

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Károli Podcast

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont