Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs verseny

A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara Kányádi Sándor nevével fémjelzett versmondó és versillusztrációs versenyt rendez a magyarországi és a Kárpát-medencei felsőoktatási intézmények hallgatóinak. A versmondó versenyen külön kategóriában indulhatnak azon felsőoktatási intézmények nem magyar anyanyelvű hallgatói, akik a magyar nyelvet idegen nyelvként tanulják.

A rendezvény célja: kultúra- és hagyományápolás, Kányádi Sándor eszmei hagyatékának megőrzése.

 

2022

Meghívó és program 2022

Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs verseny a felsőoktatási intézmények hallgatóinakVersenyfelhívás

Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs verseny a határon túli felsőoktatási intézmények hallgatóinak – Versenyfelhívás

Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs verseny a magyart idegen nyelvként tanuló hallgatóknak Versenyfelhívás

 

2021

Első alkalommal rendezte meg a Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyt a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara a magyarországi és a Kárpát-medencei felsőoktatási intézmények hallgatói számára.

A versmondó verseny résztvevői kötelező versként Kányádi Sándor Volna még vagy az Örmény sírkövek című versei közül szavalták el az egyiket, valamint szabadon választott versként egy 20. vagy 21. századi magyar költő versét adták elő.

A versillusztrációs verseny résztvevői egy szabadon választott Kányádi-verset illusztrálhattak, melyet az előre meghatározott paramétereknek megfelelően, a megadott határidőig kellett eljuttatniuk a zsűri számára.

A verseny védnöke Havas Judit Radnóti- és Pilinszky-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész.

A versenyt Dr. habil. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes asszony nyitotta meg. Köszöntő beszéde itt olvasható.

A versenyre 25 magyarországi és a határon túli egyetemről, egyetemi karról jelentkeztek versmondók, és küldtek be pályamunkákat az illusztrátorok. A jelentkezők száma meghaladta a 70 főt, köztük tizenöten határon túli fiatalok.

Az online térben rendezett eseményen az előadóművészet és az alkotóművészet maradandó élményt nyújtó találkozásnak lehettek tanúi a résztvevők. A személyes jelenlét hiányában is csodálatos harmónia alakult ki a versmondó fiatalok között, az illusztrátorok alkotásaiból rendezett virtuális kiállítás pedig képekben varázsolta elő a Kányádi-versek hangulatát.

A zsűri 19 bronz, 25 ezüst és 23 arany fokozattal jutalmazta a versmondók és az illusztrátorok teljesítményét.

A verseny részletes eredményei itt találhatók.
A rendezvényről készült kisfilm itt tekinthető meg.
A szabadon választott versekből készült összeállítás itt látható.

A verseny támogatói

Alapítvány a Közjóért
Anyanyelvápolók Szövetsége
Károli Gáspár Református Egyetem
Magyar Nyelvőr Alapítvány
Előretolt Helyőrség Íróakadémia
Holnap Kiadó
Líra
MMA Kiadó
Petőfi Irodalmi Múzeum
Scolar Kiadó
Tinta Könyvkiadó

A verseny szervezői köszönetüket fejezik ki a verseny támogatásáért.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

 

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont