Nemzetközi konferencia a Simonyi-versenyen

A verseny hagyományaihoz híven a részt vevő pedagógusok számára szakmai konferencia zajlott a tér és idő jegyében. A hungarikumok, nemzeti és helyi kulturális értékek oktatásban és a lokális identitástudat erősítésében betöltött szerepére hívta fel a figyelmet Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójának előadása. Juhász Dezső, az ELTE BTK professor emeritusa történeti visszatekintésben elemezte első ortográfiánkat és első grammatikánkat. Erdélyi Erzsébet a 2024-ben elhunyt, munkásságát illetően szintén hungarikumnak tekinthető Grétsy László előtt tisztelgett a Nyelvész emberközelből című előadásával.

A Simonyi-verseny szervezői fontosnak tartják a versenyadatok elemzését, valamint szélesebb kontextusban a verseny nyelvi-nyelvhasználati, pedagógiai, gazdasági, társadalmi összefüggéseinek a feltárását. Az egyetem által támogatott Nyelvi kompetenciák térben és időben kutatás keretében Dancsi Katalin és Miklósné Zakar Andrea a 2021-es 5. és 8. osztályos verseny eredményeinek intézményi és oktatói mozgatórugóit vizsgálta a tanulók teljesítményének függvényében. E projekt keretében folynak olyan kutatások is Tamm Anne vezetésével, amelyek más nyelvekben megvalósuló jó gyakorlatokat gyűjtenek össze, illetve feltárják az adott nyelvet beszélők viszonyát a helyesíráshoz, a helyesírási versenyekhez. A témában az észt e-tollbamondást mutatta be Lehel Dorottya, Fazekas Gyöngyvér, Tamm Anne előadása; Tóth Balázs, Nemes István Domonkos és munkatársai pedig a keleti nyelvek és kultúrák világába, Japánba és Dél-Koreába adtak betekintést.

A verseny feladatsorait évfolyamonként elemezték, mutatták be a tartalomfejlesztők, a Pedagógiai Kar oktatói. Az 5. évfolyam képviseletében Szinger Veronika, a 6. évfolyam képviseletében Bárdos Dóra, a 7. évfolyam képviseletében Kovács Tibor, a 8. évfolyam képviseletében Kiss Margit tartott előadást.

A konferencia az NTP-TMV-M-23-B-0031 és az NTP-TMV-23-0042 pályázatok keretében a Nemzeti Tehetség Program (támogató szervezet: Kulturális és Innovációs Minisztérium) támogatásával, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara által támogatott Művészetek és nyelvek találkozása projekt keretében valósult meg.

A konferencia programja itt olvasható.

 Pályázati logó - Kultúrális és Innovaciós MinisztériumPályázati logó - Nemzeti Tehetség Program

Simonyi verseny

Simonyi verseny

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Károli Podcast

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont