Tanulmányi kirándulás a teremtett világ felfedezése jegyében

A Károli Közösségi Napok programjaként a Pedagógiai Kar nagykőrösi és kecskeméti hallgatói egynapos tanulmányi kiránduláson vehettek részt, amelynek célja a valós környezeti tanulás megtapasztalása volt. A nap első felében a Szeged mellett található Fehér-tóhoz látogattak el, ahol Ábrahám Krisztián környezeti nevelő tartott érdekes előadást.


A hallgatók megtapogathatták például a függőcinege fészkét, kezükbe vehettek egy teknőspáncélt, egy hód rágta fát, megismerhették, hogy milyen madártollat milyen társadalmi rangú ember tűzhetett a kalapja mellé. A Fehér-tó körüli túra során pedig gyógynövényeket ismertek meg és kóstoltak, tocsogó melletti lábnyomokat vizsgáltak, madárhangokat hallgattak, távcsővel madarakat, bogárnézővel zuzmót, ragadós galajt vettek szemügyre, azaz megtapasztalták, mit is jelent valójában a saját élményen alapuló, valós környezeti tanulás.

A hallgatók a nap hátralévő részét a Szegedi Vadasparkban töltötték. A szabad program mellett egy előadást is meghallgattak, amelynek keretében Endrédi Lajos gyűjteményvezető mutatta be az állatkert munkáját, fő hangsúlyt helyezve az oktatásban betöltött szerepére, az óvodásoknak és iskolásoknak igénybe vehető zoopedagógiai foglalkozásokra. Az előadás végén pedig egy kígyó (gabonasikló) simogatásával és kézbevételével ismét megtapasztalhatták a valós környezeti tanulás lényegét és erejét.

A sok hasznos információ mellett a programnak közösségformáló szerepe is volt: „Diákként szintén jó élmény volt számomra, hogy egy kicsit ki tudtunk szabadulni a városi légkörből, zsongásból, és hogy a barátaimmal, tanárainkkal, iskolatársainkkal, valamint a nagykőrösi hallgatókkal, az ott tanuló barátnőmmel is közösen tudtunk egy napot eltölteni. Sokat tudtunk beszélgetni az utazás alatt, sok közös képet készítettünk, új közös élményekkel gazdagodtunk. Sokunknak hiányzott már a közös kirándulás, élmények gyűjtése, ismerkedés más évfolyamokkal, más város hallgatóival, programok, ismeretterjesztő előadások meghallgatása a hosszúra nyúlt online oktatás és bezártság után.” (Szombati Barbara)

A program szervező és kísérő oktatói dr. Kemény Gabriella egyetemi adjunktus és Vígh Norbert mesteroktató voltak. A tanulmányi kirándulás fő célja a hallgatók számára segítség nyújtása abban, hogy hogyan tudják leendő pedagógusi pályájukon ők maguk is átadni a természet szeretetét, a valós környezeti tanulással segíteni a gyermekek elmélyülését a teremtett világ felfedezése során.

A rendezvény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, az NTP-INNOV-21-0218 azonosítószámú, A teremtett világ felfedezése című pályázathoz kapcsolódóan valósult meg 2022. április 21-én.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont