Gyógypedagógus szakvizsga szakirányú továbbképzés

Szakfelelős oktató:  Fazekasné Dr. Fenyvesi Margit
Képzési terület: pedagógusképzés
Képzési idő félévekben: 4 félév
Képzés nyelve: magyar
Képzési hely: Nagykőrös
Képzési rend: levelező

A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit

A képzés önköltsége: 140.000 Ft/félév

Az oklevélben szereplő szakirányú végzettség: szakvizsgázott pedagógus (gyógypedagógiai szakterületen)

Meghirdetett szakirányok:

 1. Gyógypedagógiai szakismeret és gyakorlat megújítása szakirány

A szakirány átfogó és aktuális ismereteket nyújt elsősorban a gyógypedagógus végzettséggel nemrendelkezők részére a gyógypedagógiai segítségnyújtást biztosító intézmények rendszeréről, a köznevelésen túlmutató, komplex rehabilitáció elemeiről, elveiről, gyakorlatáról és eszközrendszeréről. Bemutatja a megváltozott gyógypedagógiai szerepek és tevékenységek tartalmát és gyakorlatát, a feladatok átalakulását és módosulását a nevelési-oktatási intézményekben és a pedagógiai szakszolgálatokban.

 1. Gyógypedagógiai szakértő, gyógypedagógiai gyakorlatvezető, vezetőtanár szakirány

A szakirányt elsősorban a gyógypedagógusi végzettséggel rendelkezők részére ajánljuk, akik ismereteket szerezhetnek a gyakorlatvezetői, vezetőtanári, gyakorlatvezető mentori munka korszerű pedagógiájának elmélete és gyakorlata, a gyakorlatvezető tanári/mentori feladatok tervezése és gyakorlati megvalósítása terén. A képzés bemutatja a közoktatási szakértő, a szaktanácsadó feladatait, szerepét és felkészít a megváltozott szakértői, szaktanácsadói és vezetői feladatok ellátására. A résztvevők megismerik a szakértői munkában alkalmazható minőségirányítási technikákat, a szervezeti kultúra jelentőségét és fejlesztési lehetőségeit a köznevelési intézményekben.

A végzettek pedagógus vagy gyógypedagógus munkakörben az alapvégzettségnek megfelelő intézményi szinten láthatnak el feladatokat közoktatási, gyermekvédelmi, szociális, illetve egészségügyi és rehabilitációs ellátó- és intézményrendszerben.

A képzést blended (kevert) formában szervezzük. A távoktatásban és e-kontakt órákon megvalósuló tanegységek mellett az 1-2. félévben félévente 1 napos , személyes jelenlétet igénylő konzultációs alkalomra kell a hallgatóknak a képzés helyszínére utazniuk, ahol kollégiumi elhelyezést tudunk biztosítani. A 3. és a 4. félévben e-kontakt (online) alkalmakon és szakiránytól függően 1-2 személyes jelenléti alkalmon zajlik az oktatás.

Hallgatóink zárt rendszeren keresztül érhetik el a tananyagokat, illetve ezen a rendszeren keresztül kapcsolódhatnak az online oktatási alkalmakhoz.

Pedagógus szakvizsgával rendelkező hallgatóink pedagógus szakvizsgás oklevelük alapján kreditelismerést kérhetnek a Tanulmányi Bizottság által meghatározott tantárgyak és az első évet záró szigorlat alól. Kérjük, hogy amennyiben kreditelismerést kérnek, pedagógus szakvizsgát adó oklevelüket csatolják jelentkezési lapjukhoz.

Mintatanterv

Kik jelentkezhetnek a képzésre?

A képzésre gyógypedagógusok mellett egyedi elbírálással azok a pedagógus végzettséggel rendelkezők is jelentkezhetnek, akik olyan szakirányú továbbképzésen szereztek oklevelet, mely sajátos nevelési igényű gyermekek/tanulók, illetve beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek/tanulók különleges gondozására készítenek fel.

Felvételi követelmények:

 • legalább 3 éves szakmai gyakorlat a közoktatás, felnőttoktatás, felnőttképzés vagy a habilitációs-rehabilitációs ellátáshoz kapcsolódó bármely ágazati területen és
 • gyógypedagógia alapképzési vagy mesterképzési szakon szerzett oklevél, vagy
 • gyógypedagógia-tanár vagy gyógypedagógus tanár mesterképzési szakon szerzett oklevél, vagy
 • pedagógusképzés képzési területen, legalább alapképzésben szerzett végzettség és szakképzettség, továbbá az alább felsorolt szakirányú továbbképzés(ek)en szerzett további szakképzettség:
  • Nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus (2009-ig)
  • Óvodás és kisiskolás gyermekek nyelv- és beszédfejlesztése (2009-től)
  • Fogyatékosok együttnevelési (integrációs) pedagógiája (2009-ig)
  • Integrációs fogadó pedagógus (2009-től)
 • továbbá korábban a fenti szakoknak megfeleltetett főiskolai vagy egyetemi szintű képzésben szerzett oklevél.


Egyedi elbírálás alapján további szakirányú továbbképzések is figyelembe vehetők, melyek sajátos nevelési igényű gyermekek/tanulók, illetve beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek/tanulók különleges gondozására készítenek fel. Az egyeid elbírálás alá eső végzettségekről szóló tájékoztatóért kattintson ide.

Mennyi idő alatt végezhetem el a képzést?

 • Gyógypedagógus végzettséggel 2 év alatt.
 • Egyedi elbírálású, pedagógus szakvizsgát adó szakiárnyú továbbképzéssel: 1 év alatt.
 • Egyedi elbírálású pedagógus szakvizsgát nem adó szakirányú továbbképzéssel: 2 év.

Képzés kezdete: 2023. szeptember

 

Jelentkezési lap elérhető honlapunkon.

 

Kapcsolat
telefon: (53) 350-885
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont