Valós környezeti nevelés – tanulmányi kirándulás óvodapedagógus hallgatóinknak

Szakmai és tanulmányi kiránduláson vett részt az egyetem tizennégy hallgatója Esztergomban és a Gerecsében 2023 április 21-én. A program a NTP-INNOV-22-0170 Teremtés és fenntarthatóság pályázat segítségével valósult meg és a KRE azon másodmásodéves levelező és nappali tagozatos óvodapedagógus hallgatói vehettek részt rajta, akik a gyermek, természet, egészség specializációt választották a második félévben. A kirándulás vezetője dr Bárdi Árpád János, főiskolai docens, a Pedagógusképző Intézet tanszékvezetője volt. Utunk első állomása Esztergomba vezetett, a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumba, ahol Dr. Gróhné Illés Ildikó múzeumpedagógus fogadott bennünket. Rövid tájékoztató keretében bemutatta, hogy a Duna Múzeum milyen óvodapedagógiai foglalkozásokat nyújt a 3-7 éves korosztálynak. A múzeum egyik bemutatótermében pedig lehetőségünk nyílt megismerni a múzeumpedagógiai foglalkozásokat és megtekinteni a tevékenységhez kapcsolódó eszközöket is.

A Duna Múzeum bejáratánál

A múzeum belső udvara

A rövid tájékoztató után először megtekintettük a Megsebzett táj – Egy úszóláp elpusztítása és újjáélesztése címet viselő időszaki kiállítás képeit, melyet Fehér Györgyi múzeumpedagógus értékes gondolatai előztek meg. A bevezető után képek és rövid leírások adtak átfogóbb képet a 2020-as, Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágon történt sajnálatos természetkárosítás eseményeiről. Ezután haladtunk tovább az állandó kiállításhoz, a Vízmúzeumhoz, ahol természetesen a víz kerül középpontba. A tárlat bemutatja az ember és víz kapcsolatát a régmúltban, de felvillan a víz jövője is. Modern formában, egyedi megjelenítésekkel, technikákkal interaktív módon ismerhetjük meg a vizet számtalan oldaláról és felhasználási lehetőségeivel. A vízgép, vizes játszószoba, rövidfilm, animációk, színes képek és különleges fények a különböző korosztályok számára is érdekessé, különlegessé varázsolja a kiállítást.

Vízimalom

Modern múzeumi fények

Hang- és fényjáték

A Duna Múzeum meglátogatása után rövid utazást követően megérkeztünk kirándulásunk következő helyszínére, Péliföldszentkeresztre. A túránk a Gerecse Natúrpark Látogatóközponttól indult és egészen a Jankovich-barlangig tartott. Számos növény és állatfaj megfigyelésére adott alkalmat ez a szép tavaszi nap, melyhez a kedvező időjárás is nagyban hozzájárult. Találkoztunk az évszak jellegzetes bogaraival, a közönséges nünükével, illetve a hazánkban védett, öreg tölgyesekben és bükkösökben élő gyászcincérrel.

Közönséges nünüke

Gyászcincér

A bajóti Öreg-kőhöz közeledve először a Baits-barlangot fedeztük fel, melyet nemcsak bejárata, hanem a jellegzetes, meleg vizek oldásának hatására kialakult gömbüstök és fülkék teszik igazán látványossá. Pár perc elteltével apró, vékony hangokra lettünk figyelmesek, melyeket hamarosan mozgások is kísértek. Denevérek aktív jelenléte figyelhető meg ezen a helyen, összesen négy denevérfaj előfordulását írták le a kutatók.

Baits-barlang

Tavaszi kankalin

A Baits-barlang utáni következő állomásunk az Öreg-kőn található, fokozottan védett Jankovich-barlang volt. Az Országos Kéktúra szakaszán jutottunk el ehhez a rendkívül látványos bejárati csarnokkal rendelkező, magyarországi viszonylatban nagy méretűnek számító barlanghoz. Itt is megfigyelhettük a denevérek mozgását, jellegzetes hangját. Az itteni megfigyelések alapján hat denevérfaj jelenlétét állapították meg a kutatók.

A Jankovich-barlang 7,5 m átmérőjű kürtője

Vakkürtők, ahol a denevérek pihennek

Túránk utolsó szakasza következett, aminek célállomása a Szalézi szerzetesrend által működtetett Gerecse Natúrpark Látogatóközpont volt. A 2019 decemberében megnyílt látogatóközpont egyedülálló módon mutatja be a Gerecse Natúrpark természeti és kulturális értékeit és a teremtésvédelem témakörét. A kiállítást egy rövid videófilm nyitotta meg, amely felhívta figyelmünket a teremtett világ értékeire, illetve, hogy az ember egyénenként és társadalmi szinten is felelős mindezekért a természeti kincsekért, melyeket ajándékba kaptunk a Teremtőtől. A tárlat szentírási idézetekkel, színvonalas képekkel és illusztrációkkal gazdagítja az ide betérők szellemét, lelkét egyaránt.

Teremtésvédelem

A helyi és invazív fajok megismerése ügyességi játék formájában

A kiállítás után megtekintettük a Natúrpark területén fekvő játszóteret, mely változatos és különleges mozgásformák gyakorlását és zenei hallásfejlesztő játékok használatát kínálja fel kisebb és nagyobb gyermekek számára egyaránt. A szakmai kirándulás csoportképpel zárult, a hazaúton az élmények megosztása tette még emlékezetesebbé a közösen eltöltött időt. Olyan élményekkel és szakmai tapasztalatokkal gazdagodva térhettünk haza, melyet későbbi életünkben és pedagógiai gyakorlatunk során is tudunk alkalmazni, hasznosítani.

Csoportkép a Látogatóközpontnál

Hangjáték

Játszótér a Natúrpark udvarán

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont