Pedagógushallgatók tanulmányi kirándulásai 2023 tavaszán

A Nemzeti környezetvédelmi program, valamint a Nemzeti fenntartható fejlődési keretstratégia kiemelt céljainak egyike a természeti értékek és erőforrások védelmét határozza meg. A teremtett világ védelme mindannyiunk felelőssége, leendő pedagógusok számára pedig nemcsak saját tudatosságuk fontosságát támasztja alá e területen, hanem a gyermekek irányában átadandó ismeretek és gyakorlati készségek szerepét is kiemeltté teszi.

A Pedagógiai Kar elkötelezett a pedagógushallgatók ismeretrendszerének és legjobb képességeinek gazdagításában, amelyek által hivatásuk során maguk is értékes segítséget nyújthatnak gyermekek legjobb képességeinek kibontakoztatásában. Ennek jegyében 2023 tavaszán a környezeti nevelés, a teremtett világ védelme, a fenntarthatóság területei iránt érdeklődő hallgatók többféle tanulmány kiránduláson vehettek részt:

2023. március 24-én Katalinpuszta erdei iskolájának tanösvényét járhatták be, amely a természet értékeit kisgyermekkortól segít közelebbről megismertetni, megtapasztalhatóvá tenni játékos feladatok és a tanösvény jelképállata, a társul szegődő Hangya Dani kíséretében. A kirándulás másik állomása Ipolytarnóc, amelynek ősmaradványai felé vezető úton a Páris-patak völgye mentén is lehetőségük nyílt megcsodálni a szurdokvölgy különleges természeti képződményeit, majd az ipolytarnóci tanösvények segítségével a múlt értékei is megélhetővé válhattak.

2023. április 11-én hallgatóink újabb tanulmányi kiránduláson vehettek részt, amelynek keretében közvetlenül a természetben ismerkedhettek meg környezeti nevelési programokkal a Kiskunsági Nemzeti Park, az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark területein. Ismereteiket gazdagíthatták a tanösvény egyedi világáról, amely sokféle élőhelyet foglal magában: erdővel szegélyezett láprétet, löszfalat, valamint itt élő növények és állatok sokaságát, ez utóbbiak köréből madárgyűrűzést is megtekinthettek a hallgatók. A kirándulás második állomása Pörbölyre, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. ökoturisztikai központjába vezetett, ahol többek között egy vadászházban gímszarvas-kiállítás és agancsbemutató mellett a Gemenc kialakulásával, történetével, flórájával, faunájával, néprajzával, mezőgazdaságával és egyéb jellegzetességeivel ismerkedhettek meg. A gemenci erdő további felfedezésre is lehetőséget nyújtott a terület jellegzetes állatainak: vaddisznóknak és szarvasoknak kifutói mentén tehettek sétát hallgatóink.

 

2023. április 21-én a Pedagógiai Kar hallgatói Esztergomba utazhattak, ahol a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumban (Duna Múzeumban) ismerhettek meg a természeti erőforrások, kiemelten a víz védelméhez kapcsolódó jó gyakorlatokat, kisgyermekek számára is megérthető, figyelemfelhívó technikákat: vizes játszószoba, makettek, kísérletek és alkotási lehetőségek. A kirándulás ezután a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található barlangokba vezetett, amelyeknek a víz hatására létrejött különleges képződményei a természet egyedi alkotásaira való rácsodálkozásnak újabb lehetőségét adták. Mindezeket követően a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontban hallgatóink olyan tárlatot tekinthettek meg, amely a teremtett világ értékeit, a teremtésvédelem témakörét bibliai igeszakaszok segítségével teszi teljesebbé.

A tanulmányi kirándulások által hallgatók összességében olyan jó gyakorlatokat ismerhettek meg, amelyek segítségül szolgálhatnak kisgyermekek és kisiskolások természetszeretetének támogatásában, közvetlenül megtapasztalhatóvá teszik a teremtett világ értékeit, mindezek által pedig azoknak védelme, hosszabb távon a fenntarthatóság támogatása is segítséget kaphat.

 

A szakmai program a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, az NTP-INNOV-22-0170 azonosítószámú,
Teremtés és fenntarthatóság című pályázathoz kapcsolódóan
(vonatkozó támogatási alprogram: Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása,
a pályázati kategória kódja: NTP-INNOV-22),
a Nemzeti Tehetség Alapból valósul meg.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont