Beszámoló a kari Szép magyar beszéd versenyről

A minden évben megrendezésre kerülő megmérettetés kiemelt feladata az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése. Cél, hogy növekedjen a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő kifejező beszéd iránti igényesség. A versenyfeladat szerint a versenyzőknek 1-1 gépelt oldalnyi, 2-3 percnél nem hosszabb magyar szerzőtől származó szépprózai szövegeket kellett felolvasniuk. A teljesítmény értékelésének szempontjai között szerepelt többek között a jó szövegértés és szöveghűség, a hiteles közlés, a beszédhelyzetnek megfelelő tolmácsolás, a verbális és nonverbális eszközök megfelelő használata.

A Pedagógiai Kar mindhárom képzési helyén, Nagykőrösön, Budapesten és Kecskeméten megrendezett versenyen 12 hallgató vett részt, akik magas színvonalon és lélekhez szólóan mutatták be a választott és a kötelező szövegeket. A találkozás hangulatát fokozta a nagy számban jelen lévő közönség és a szabadon választott szövegek aktualitása.

A budapesti zsűri tagjai: dr. Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész, dr. Szarka Júlia és Kovács Tibor Attila, illetve Zsohár Kata (HÖK), illetve a kecskeméti és a nagykőrösi zsűri tagjai: dr. Galuska László Pál, dr. Szinger Veronika, dr. Vallent Brigitta és Fehér Éva voltak. A budapesti verseny értékelése során a zsűri elnöke, Havas Judit kiemelte, hogy alapvetően a tiszta magyar beszéd volt jellemző minden megszólalásra, illetve kifejezetten sokszínűek és igényesek voltak a szövegválasztások.

A zsűri a budapesti képzési hely versenyén a következő sorrendet állította fel:

  1. helyezett: Szántó Tamás (tanító szak)
  2. helyezett: Szántó Márton (tanító szak)
  3. helyezett: Vajda Kamilla (tanító szak)


A zsűri különdíját Koczka Kitti és Kósa Edina kapta.

A nagykőrösi képzési hely versenyén:

  1. helyezett: Ábel Adrienn Gabriella (tanító szak)
  2. helyezett: Vincze Virág Kíra (tanító szak)

 

Emléklapot vehettek át: Antal Csilla, Jakus Henrietta, Szondi Inez, Mészáros Alexa Klaudia, Garzó Gréta.

Gratulálunk mindenkinek a színvonalas előadáshoz, és további sikeres versenyzést kívánunk a továbbjutóknak, Szántó Tamásnak, Szántó Mártonnak és Ábel Adrienn Gabriellának az országos döntőben.

A rendezvény a Nyelv, Irodalom és Kultúra Tanszék, valamint a kari Tehetségpont szervezésében valósult meg.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Károli Podcast

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont