Beszámoló a kari Szép magyar beszéd versenyről

A Pedagógiai Kar 2022. április 20-án, a Károli Közösségi Napok keretében tartotta a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyét, amely egyben az országos verseny kari fordulója is volt. A minden évben megrendezésre kerülő megmérettetés kiemelt feladata az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése. Cél, hogy növekedjen a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő kifejező beszéd iránti igényesség. A versenyfeladat szerint a versenyzőknek 1-1 gépelt oldalnyi, 2-3 percnél nem hosszabb magyar szerzőtől származó szépprózai szövegeket kellett felolvasniuk. A teljesítmény értékelésének szempontjai között szerepelt többek között a jó szövegértés és szöveghűség, a hiteles közlés, a beszédhelyzetnek megfelelő tolmácsolás, a verbális és nonverbális eszközök megfelelő használata.

A kari versenyen részt vevő 11 hallgató magas színvonalon és – nem túlzás – lélekhez szólóan mutatta be a választott és a kötelező szövegeket. A találkozás emelkedett hangulatát fokozta közönség nagy számú jelenléte, és a szabadon választott szövegek aktualitása.

A zsűri tagjai: dr. Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész, dr. Erdélyi Erzsébet nyelvész, dr. Váradi Ferenc, irodalomtörténész voltak. Az értékelés során a zsűri elnöke, Havas Judit kiemelte, hogy alapvetően a tiszta magyar beszéd volt jellemző minden megszólalásra, illetve kifejezetten sokszínűek és igényesek voltak a szövegválasztások.

A zsűri a következő sorrendet állította fel:

  1. helyezett: Szántó Tamás (tanító szak)
  2. helyezett: Szücs Dóra (Óvodapedagógus szak)
  3. helyezett: Ballai Míra (tanító szak)

A zsűri különdíját Szántó Márton kapta.

Emléklapot vehettek át: Gyürky Viktória, Horváth Petra Mária, Jákob Ágnes, Joó Enikő, Joóné Lindenmayer Gabriella Bernadett, Mészáros Alexa Klaudia, Vajda Kamilla.

Gratulálunk mindenkinek a színvonalas előadáshoz, és további sikeres versenyzést kívánunk a továbbjutóknak az országos fordulóban.

A rendezvény a Nyelv, Irodalom és Kultúra Tanszék, valamint a kari Tehetségpont szervezésében valósult meg.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont