Gránitoklevél egykori hallgatónknak

A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara 2024-ben is közel száz darab jubileumi díszoklevelet állított ki azon igénylő jubilánsoknak, akik 50, 65, 70 vagy 75 éve szereztek pedagógusi: tanítói vagy óvodapedagógusi oklevelet jogelőd intézményeinkben vagy – a szabályoknak megfelelően – más intézményekben végzetteknek, akik a díszoklevél kiállítását intézményünktől kérték.

Öröm és megtiszteltetés, hogy Tenki István nyugalmazott iskolaigazgatónak öt évvel ezelőtti 70 éves jubileumi oklevele után gránitoklevelet állíthattunk ki abból az alkalomból, hogy 75 éve, 1949-ben szerzett tanítói oklevelet a Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi Pedagógiai Karának jogelődjében, a nagykőrösi tanítóképzőben.

Tíz évvel ezelőtt, Tenki István vasdiplomájának átvételekor a Világosi Hírmondó című újság részletezte a nyugalmazott iskolaigazgató szakmai életútját. Pályafutása a nagykőrösi tanítóképzőből indult, ahová akkoriban még kitűnő tanulóként sem volt egyszerű bekerülni, hiszen 300 jelentkezőből 50 fő jutott be egy–egy induló évfolyamba. Oklevele szerzése után, 1949-től Balatonalmádiban nehéz körülmények között kezdte meg pedagógusi szolgálatát. Majd néhány évig más településeken tanított, de 1957-ben visszatért a Balatonhoz, Balatonvilágoson gyakorolta hivatását. 1962-től igazgatóhelyettes, 1969-től igazgatói feladatokat is ellátott. Mindeközben Pécsett rajz–földrajz szakos tanári diplomát is szerzett. Hitvallása szerint „a pedagógusnak tudnia kell, hogyan keltse föl a diák érdeklődését az ismeretanyag iránt.” A diákoktól „csak akkor lehet tiszteletet elvárni, ha mi is megadjuk nekik azt.”

A Pedagógiai Kar nagykőrösi tanévnyitó istentiszteletén megrendülve és hálaadással emlékeztünk meg a 75 éves jubileumról, hogy egykori diákunk, Tenki István nyugalmazott iskolaigazgató 1990-ben újraindult intézményünk államosítás utáni (1948) és megszüntetés (1957) előtti még élő, szemtanú nemzedékének tagja.

Jubilánsunk személyesen nem tudott jelen lenni a nagykőrösi tanévnyitó istentiszteleten, ezért a Kar közösségének és dékánjának áldáskívánását, köszöntését tolmácsolva Dr. Balla Péter egyetemi tanár, Egyetemünk rektorhelyettese személyesen adta át a díszoklevelet a jó egészségnek és jókedvnek örvendő Tenki István nyugalmazott igazgató úrnak Balaton-parti otthonában.

Kívánjuk, hogy az Úristen tartsa meg Igazgató Urat továbbra is erőben, egészségben, és élete legyen példa a pedagógusi pályára most készülő nemzedékeknek!

„Áldjad, lelkem, az Urat, és egész bensőm az ő szent nevét!
Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled!”
(Zsolt 103,1–2)

Pap Ferenc
dékán

Jubileumi oklevéllel Tenki István tablója előtt a KRE PK épületében, Dr. Balla Péter és Dr. Pap Ferenc (Dr. Balla Péter felvételei) Jubileumi oklevéllel Tenki István tablója előtt a KRE PK épületében, Dr. Balla Péter és Dr. Pap Ferenc (Dr. Balla Péter felvételei)
Jubileumi oklevéllel Tenki István tablója előtt a KRE PK épületében, Dr. Balla Péter és Dr. Pap Ferenc (Dr. Balla Péter felvételei)

Gránitoklevél átadása Tenki Istvánnak, Tenki István és Dr. Balla Péter (Dr. Balla Péter felvételei) Gránitoklevél átadása Tenki Istvánnak, Tenki István és Dr. Balla Péter (Dr. Balla Péter felvételei) Gránitoklevél átadása Tenki Istvánnak, Tenki István és Dr. Balla Péter (Dr. Balla Péter felvételei)

Gránitoklevél átadása Tenki Istvánnak, Tenki István és Dr. Balla Péter (Dr. Balla Péter felvételei)

tablórészlet Tenki István (1949) fényképével (Dr. Balla Péter felvétele)

Tablórészlet Tenki István (1949) fényképével (Dr. Balla Péter felvétele)

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Károli Podcast

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont