Alkotva nevelés - Kányádi-kiállítás az Ars Sacra Fesztiválon

2022. szeptember 15-én nyílt meg Budapesten a Rátkai Márton Klubban az egyetemistáknak meghirdetett Kányádi versmondó és versillusztrációs verseny díjazott alkotásaiból rendezett kiállítás. A tárlat az Ars Sacra Fesztivál keretében, Sebőkné Zalka Ilona, a Rátkai Klub titkára támogatásával került megrendezésre, és október végéig tekinthető meg a Kosztolányi tér közelében lévő galériában (1113 Budapest, Zsombolyai utca 6.).


Nagy Abiáta Katalin:
„Március” (linómetszet)

W. Nagy Kikinda:
„Vénasszonyok nyara”

Bálint Lilla Katalin:
„A kecske” (grafika)

 

A Kányádi-verseny két művészeti területet, az alkotó- és az előadóművészetet kapcsolja össze. A rendezvény alapítója és meghirdetője a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara, fővédnöke dr. Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész.

A megnyitón Havas Judit köszöntötte a résztvevőket, személyes emlékeit is megosztotta Kányádiról, és beszélt a szellemi örökség ápolásának fontosságáról. A Pedagógiai Kar dékánhelyettese, dr.  Tóth Etelka elmondta, hogy a verseny célja az alkotó tanárjelöltek, pedagógushallgatók megszólítása. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatal pedagógusjelöltekre nagy felelősség hárul, hiszen ők alapozzák meg a gyermekek jövőjét. Azok a fiatalok, akik képesek ilyen magas színvonalú alkotások létrehozására, minden kétséget kizáróan eredményesen fogják segíteni a gyermeki képzelet, a gyermekek művészi ízlésének, tehetségének kibontakozását is. Dr. Somodi Ildikó tanszékvezető felidézte, hogy két éve született meg a művészeti ágakat összekapcsoló verseny gondolata. A pedagógusképzésben kiemelt cél az alkotva nevelés – fogalmazott –, hiszen a pedagógusnak is alkotóvá kell válnia ahhoz, hogy a gyermekek tehetségét ki tudja bontakoztatni. A mai képekkel elárasztott világban egyre jobban felértékelődik a jó illusztráció jelentősége. Az igénytelen illusztráció nem közvetít a könyv olvasójának semmilyen többletet, kifullad az öncélúságban. A jó illusztráció viszont többletjelentést hordoz. „A gyermeknek az illusztráció mögött égbe kell, hogy vesszen a tekintete” – idézte Jankovics Marcellt.

A megnyitón az arany fokozattal díjazott versmondók – Rába Noémi, Vizsy Lilla, Lehoczki-Lénárd Valentina – adták elő Kányádi egy-egy versét. Havas Judit a költő Fekete-piros című versét mondta el. Közreműködött Juhász Zoltán, akitől az Arany János kalapja című verset hallhatta a közönség.

 Az arany fokozattal díjazott versmondók és dr. Havas Judit, a verseny fővédnöke

 

Juhász Zoltán

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont