„A mesék világa, melyet én bejártam, színekben pompázó világ.” Benedek Elek-kerekasztal online

a Pedagógiai Karon a Károli Közösségi Napok keretében 2021. november 5-én 10:00 órai kezdettel

Hogy Benedek Elek pontosan milyen befolyással is van a magyar kultúrára, mint mesegyűjtő és író, arról csak feltevéseink lehetnek. Munkái – Szabó Zsolt szavaival – „…túlzás nélkül mondhatjuk, olyan hatással voltak a magyar irodalmi és köznyelv fejlődésére, amely csupán a Bibliáéhoz mérhető”. Sikeresség és eladott példányszám tekintetében Benedek időnként még a pályája delelőjén álló Jókait is megelőzte saját korában.

A nyelv- és műveltségteremtés mellett a gyermekirodalom történetének korszakos alakjaként is meg kell emlékeznünk róla, ő a magyar gyermekirodalom vitathatatlanul egyik legnagyobb és máig élő hatású alakja. Szokták emlegetni, mint kitűnő tollú újságírót, mint jeles kritikust, mint szép reményű, de a környezet ridegsége és értetlensége miatt mellőzött politikust, tehetséges regényírót, a szociográfia egyik atyját, de munkásságának legsikeresebb területe a gyermekirodalom, azon belül is a mesegyűjtői, meseírói tevékenység, és többi elfoglaltsági köre is elválaszthatatlanul kapcsolódik gyermekirodalmi érdeklődéséhez. Ahogy Jáki László is megfogalmazza: „Benedek Elek az emberek többségének tudatában meseíró marad, még akkor is, ha sokféle tevékenységének ez csupán egy része volt.” 

Beszélgetésünkben Benedek Elek munkásságának és családi hátterének érdekességeire szeretnénk fókuszálni. Feltett szándékunk úgy megmutatni őt, mint máig aktuális jelentőségű és a leendő pedagógusok számára követendő példát kínáló egyéniséget.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt online kerekasztal-beszélgetésünkre, amelyet 2021. november 5-én (pénteken) 10:00 és 11:30 között tartunk.

A beszélgetés résztvevői között üdvözölhetjük a Benedek-család leszármazottait, Bardócz Orsolyát és Benedek-Huszár Botondot. A Pedagógiai Kart dr. Galuska László Pál, dr. Ozsváth Gábor és Kovács Tibor tanár úr képviseli. A beszélgetést vezeti: Fehér Éva tanárnő.

A kerekasztalon való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát 2021. október 29-ig jelezze a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen. A csatlakozáshoz szükséges Teams-linket a regisztrációkor küldött e-mail-címre küldjük meg.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont