Siker az országos népmesemondó versenyen

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke 14. alkalommal rendezte meg a Népek meséi egyetemi és főiskolai mesemondó versenyt 2024. április 26-án. A versenyen a KRE Pedagógiai Karát két hallgató képviselte: Vincze Virág Kíra a nagykőrösi, valamint Joó Enikő a budapesti képzési helyről. Joó Enikő szép mesemondásával országos 2. helyezést ért el.

A rendezvény  célja, hogy a hazai és a határon túli felsőfokú intézményekből érkező pedagógusjelöltek továbbadják az örökül kapott népmesekincs szépségét az összegyűlt hallgatóságnak. Hagyomány, hogy a résztvevők gyermekeknek mesélnek. A szakmai zsűri mellett ugyanis a Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola tanulói diákzsűrit alkotva hallgatják a versenyt, s díjazzák a szerintük legszebben mesélő hallgatókat. Idén 18 versenyző vett részt a „meseünnepen”. Vincze Virág Kíra Petőfiről és Döbrögiről mesélt egy Kiskunfélegyházán gyűjtött történetet. Joó Enikő Kóka Rozália vidám meséjét mondta el Ádámról és Éváról, és köszönhetően szövegmondásának, a gyimesi csángó népmese nyelvezetével is lenyűgözte a hallgatóságot.

A verseny bizonyságát adta annak, hogy néphagyományunk, népköltészetünk ma is éppen olyan élő és igaz, mint ötven-száz évvel ezelőtt. A mesék ma is képesek elvarázsolni és összekapcsolni az ország és a Kárpát-medence tájairól érkezett embereket.

Siker az országos népmesemondó versenyen

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Károli Podcast

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont