Hallgatóink az országos anyanyelvi tanítási versenyen

Az Országos Anyanyelvi Tanítási Versenyt, amelynek rendezője hagyományosan a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, 2024-ben hosszabb, a világjárvány miatti kihagyás után tartották meg ismét. A nemes céllal indított szakmai program idén ünnepelte 25. évfordulóját.

Karunkat három tanító szakos hallgató képviselte: versenyzőként Ábel Adrienn Gabriella a nagykőrösi, valamint Aszalai Diána a budapesti képzési helyről, felkészülésüket segítette Vincze Virág Kíra, nagykőrösi képzési helyünk harmadéves hallgatója.

A hallgatók számára a rendezvény és a megmérettetés értékes lehetőséget biztosított szakmai készségeik kibontakoztatásában, gazdagításában. Mindez megsegíti leendő pedagógusi eszköztáruk tudatosítását, közvetlen óravezetési élményeikre építve pedagógiai célkitűzéseik és kapcsolódó módszertani rálátásuk fejlődését, egyúttal alapot nyújt mindezek tudományos megvizsgálása, kutatása irányában is.

Hallgatóink két és fél hónapos intenzív munkával készültek az országos döntőre tanáraik – Bálint-Pallaghy Réka, Bárdos Dóra, Lehoczky Mária Magdolna, Vallent Brigitta – segítségével. A verseny résztvevőinek egy-egy 3. vagy 4. osztályos anyanyelvi bemutató órát kellett megtartaniuk, amelyen ismeretközlő szövegeket dolgoztak fel a diákokkal. A feldolgozandó szöveget a bemutató óra előtti napon kapják meg a versenyzők. Így a tervezésre, szervezésre, felkészülésre és az igényes szemléltető anyagok elkészítésére és sokszorosítására is mindössze egyetlen nap áll rendelkezésükre. Ebben a folyamatban aktív szerepe van a kölcsönös eszmecseréknek, amelyek ahhoz is hozzájárulnak, hogy szorosabb szakmai kötelékek alakuljanak ki a különböző városból érkezett pedagógushallgatók és tanáraik között.

Ahogyan a hallgatók ezt megfogalmazták:

„Csodálatos embereket ismerhettem meg. Feszegethettem a határaimat, és megtudtam, mire is vagyok képes valójában ilyen rövid felkészülés után. A sok pozitív visszajelzés pedig még inkább motiválóan hatott rám.” (Aszalai Diána)

„Nagy örömmel töltött el, hogy eljutottam az országos tanítási versenyre, így lehetőségem nyílt arra, hogy megcsillogtathassam eddig szerzett tudásom. Az ott töltött napok telis-tele voltak izgalommal, várakozással. Sok érdekes programon vettünk részt, ami a csodálatos szervezésnek volt köszönhető. Meglátogattuk Szabó Magda emlékházát, betekintést nyerhettünk a Nagytemplom titkaiba. Mindez nem lett volna ilyen jó, ha nem ismerkedhettem volna meg a Debrecenben tanuló egyetemi hallgatókkal, akik minden percben segítettek minket. A versenytanításom során igyekeztem mindent beleadni, s végül felejthetetlen élményekkel, sok új baráttal és rengeteg szakmai tapasztalattal gazdagodtam.” (Ábel Adrienn Gabriella)

„Hatalmas élmény volt számomra, hogy részese lehettem ennek a folyamatnak. Segítőként megtiszteltetés volt, hogy megismerhettem nemcsak Debrecen városát, hanem magát a tanítási versenyt is. Ennek köszönhetően sok élménnyel és tapasztalattal lettem gazdagabb.” (Vincze Virág Kíra)

Tanítási verseny Tanítási verseny

A rendezvényen való részvétel a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, az NTP-HHTDK-23-0032 azonosítószámú, Tudományos diákköri műhelyek a KRE PK-n 2023/2024. című pályázathoz kapcsolódóan
(vonatkozó támogatási alprogram: Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián,
valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása
,
a pályázati kategória kódja: NTP-HHTDK-23),
a Nemzeti Tehetség Alapból valósult meg.

 Kultúrális és Innovációs MinisztériumNemzeti Tehetség Program

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Károli Podcast

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont