MEGHÍVÓ - ÉGI HANGOK c. hangverseny

 "ÉGI HANGOK"
Magyar-horvát kulturális ProjektA projekt vezetői:
Lovász Irén
(a Néprajztudomány Kandidátusa, PHD , egyetemi docens KRE, népdalénekes, Budapest)
Lidija Bajuk
(etnográfus, népdalénekes, Zágráb)


Ez a kulturális együttműködés a két ország közös európai kulturális alapjaira épül, melyek alapértékei évszázadok óta az európai keresztény kultúrából gyökereznek. Az európai kereszténység jelenetős hatást gyakorolt mindkét kultúra fejlődésére, a művészettörténet kölönféle műfajaiban a szakrális építészettől a  szakrális zenéig. Közös kulturális örökségünk elemei a mai napig élő és egymásra ható, szomszédos kultúráink része.
 
A 2011-es Eu-elnökség évében kiváló lehetőség adódik hazánk számára, hogy az  EU képviselőiként kezet nyújtsunk a szomszédos Horvátországnak, és segítsük demonstrálni az európai kultúrához való évszázados kötődésének magától értetődőségét a EU csatlakozási folyamat részeként egy közös a kulturális koncertsorozattal.

Az ÉGI HANGOK zenei project egyaránt tartalmaz  régi zenét, népzenét, európai zenét, magyar és horvát zenét, szakrális zenét és női hangot, mindezeket harmóniában egyesítve. Magyarország és Horvátország Európa termékeny kulturális peremén: a Kelet-Nyugat, Észak-Dél, az Ázsiai , a Balkáni határán fekszik. Ez különleges kultúrák közötti lehetőségeket, sajátos művészeti nyelvezetet alakított ki.

Lovász Irén és Lidija Bajuk célja, hogy megidézzék, bemutassák a közös európai, pre-keresztény és korakereszténységre jellemző, középkori zenei, nyelvi kulturális formákat. Koncertsorozatukat a két ország különös szakrális helyein tervezik: Zagreb, Varazdin, Lubenice, Osor, Zadar, Dvigrad,  Opatija Horvátországban, Budapest, Esztergom, Nyírbátor, Pannonhalma, Győr és Pécs Magyarországon.

Mindkét énekesnő saját triójával koncertezik.

A koncertsorozat első állomása:
BUDAPEST, 2011. május 24. 18:00 Belvárosi Szent Mihály Templom.

A koncert időtartama: 2X40 perc


1.Lovász Irén trio:
Lovász Irén ének
Mizsei Zoltán: ének, orgona, pszaltérium, középkori hárfa
Ágoston Béla: ének,furulya, duda, kaval, fujara,

 

2.Lidija Bajuk Trio:
Lidija Bajuk - ének, gitár
Marija Mlinar – hárfa
Stanislav Kovacevic - gordonka


Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont