Aktuális tájékoztatás a koronavírus helyzettel kapcsolatban

Cikkünk folyamatosan frissül (utolsó módosítás: 2020.03.09.)

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetésének intézkedései

A koronavírus kérdésének kezelésére létrehozott bizottság 2020.03.06-i ülésén hozott döntések alapján az alábbiakról tájékoztatjuk az Egyetem munkavállalói és hallgatói közösségét:

• A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. Ezért kérjük a kollégákat/hallgatókat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek. Azokat az egyetemi keretek között történő kiküldetéseket, kiutazásokat, amelyek célja egy már fertőzött ország (fertőzött ország az, ahol legalább egy koronavírusos megbetegedést regisztráltak) lehetőség szerint halasszák el határozatlan ideig, vagy mondják le, továbbá a fertőzött országból az Egyetemünkre érkező vendégek fogadását is határozatlan ideig fel kell függeszteni.
A fertőzött országok listájáról a Konzuli Szolgálat weboldalán tájékozódhatnak: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus.
A Tanulmányi Osztályok személyes ügyfélfogadását mai naptól fogva (2020. március 6.) határozatlan ideig felfüggesztjük. Kérjük, a hallgatók térjenek át az elektronikus ügyintézésre, és a kollégákat levélben, illetve telefonon keressék a Tanulmányi Osztályok hivatalos elérhetőségein.
• Amennyiben esetlegesen járt volna a közelmúltban fertőzött területen, akkor kérjük az érintettet, hogy lehetőség szerint két hétig ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát! Abban az esetben, ha valaki tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel magán, akkor mindenképpen maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ +36 80 277 455 vagy +36 80 277 456 zöldszámait!
Azon munkavállalók/hallgatók számára, akik a fent megnevezett indokok miatt otthonmaradásra kényszerülnek, és ezt időben jelzik az Egyetem számára, a KRE munkatársainak igazolt fizetett távollétet biztosít, a hallgatóknak pedig igazolt távollétet biztosít az óralátogatás alól.
• Az Egyetem által üzemeltetett minden telephelyen kézfertőtlenítőszeres kézmosó rendszeresítése folyik a mosdókba. A szállítás folyamatos. A telepítés pontos helyét helyszínenként a takarítócég egyezteti a gondnokkal.
• Kértük a takarítócégtől, hogy a napi takarítás során tisztítandó kilincsek, kapcsolók, korlátok, liftgombok stb. fertőtlenítőszerrel kerüljenek takarításra, illetve a napi takarításon kívül naponta legalább egy alkalommal (ügyeletes) megismételjék ezt a műveletet.
• Kértük a takarítócéget, hogy gyártó vagy technológus által igazolják a vizes helyiségekben általuk alkalmazott takarítási technológiának fertőtlenítő hatását.
• Kértük a takarítócéget, hogy fordítson külön figyelmet személyzetének egészségi állapotára és mindenkit küldjön haza, aki bármilyen megbetegedés jeleit mutatná (rossz közérzet, láz stb.)
• Állványos automata (érintésmentes) kézfertőtlenítő állomások beszerzés alatt van.

A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van.

Az Egyetem szeretné továbbá kérni minden polgárának együttműködését abban is, hogy amennyiben tudomásuk van olyan személyről, aki egyetemi program keretein belül vagy akár családi, magánjellegű szervezésben fertőzött területen járt, tájékoztassák az érintettet a teendőkről – a tünetek észlelése esetén – ezen tájékoztatóban összefoglaltaknak megfelelően.

Mindemellett fontosnak tartjuk tájékoztatni a Károli Gáspár Református Egyetem közösségét a koronavírus terjedésének módjáról is, mely jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A vírus lappangási ideje a jelenlegi adatok szerint általában 5-6 nap (2-12 nap).

A tájékoztató az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai, előírásai alapján került összeállításra, az említett szervezetek ajánlásainak változása esetén a tájékoztató frissítésre kerül.

 Utolsó frissítés: 2020.03.05.


A Károli Gáspár Református Egyetem vezetése a koronavírus kérdésének kezelésére ad hoc bizottságot hozott létre, hiszen továbbra is fontosnak tartja hallgatói és munkavállalói közösségének tájékoztatását a koronavírus helyzet aktualitásaival kapcsolatban.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy megtalálták az első két koronavírus-fertőzöttet hazánkban. Két, Magyarországon tanuló iráni diákot ápolnak a Szent László Kórházban. Mindkét diák járt nemrég Iránban, a családjuknál. A kialakult helyzetre való tekintettel fokozattan kérjük az Egyetemi Polgároktól a higiéniai szabályok, különösen a rendszeres és alapos kézfertőtlenítés fokozott betartását. Az elővigyázatossági intézkedések betartásával, eredményes betartatásával mindannyian jelentős mértékben hozzájárulhatunk a megelőzéshez. Tegnap elindult www.koronavirus.gov.hu oldal, amelyen a magyar kormány az összes fontosabb információt közli a COVID-19 vírussal kapcsolatban.

A vírussal érintett területek a járványügyi helyzet változásával módosulhatnak, az erre vonatkozó legfrissebb információkat a www.nnk.gov.hu honlapon érhetik el. A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van.

Az intézményünkhöz tartozó épületekben, Egyetemünk karain és kollégiumainkban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását – miszerint a közös helyiségekben vírusölő szer használatával rendszeres takarítást és fertőtlenítést végezzünk, illetve végeztessünk – betartjuk.

A Károli Gáspár Református Egyetem a hallgatók és a munkavállalók egészségének védelme érdekében a közeljövőben nem szervez kirándulásokat, tanulmányutakat, kiküldetéseket a koronavírussal fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba.

Akinek esetlegesen mégis az új koronavírussal érintett területekre kell utaznia, az feltétlenül kerülje a lázas, köhögő emberekkel történő kontaktust és fordítson fokozott figyelmet a személyi higiéniára. Aki utazni készül, tájékozódjon a betegség aktuális előfordulásáról, jellemzőiről, illetve az érintett területekről, az ott bevezetett intézkedésekről. Ezzel kapcsolatban további információ érhető el a konzuli szolgálat honlapján: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus

Amennyiben esetlegesen járt volna a közelmúltban hallgató vagy munkavállaló fertőzött területen, akkor kérjük az érintettet, hogy lehetőség szerint két hétig ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát! Abban az esetben, ha valaki tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel magán, akkor mindenképpen maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ +36 80 277 455 vagy +36 80 277 456 zöldszámait!

Az Egyetem szeretné továbbá kérni minden polgárának együttműködését abban is, hogy amennyiben tudomásuk van olyan személyről, aki egyetemi program keretein belül vagy akár családi, magánjellegű szervezésben fertőzött területen járt, tájékoztassák az érintettet a teendőkről – a tünetek észlelése esetén – ezen tájékoztatóban összefoglaltaknak megfelelően.

Mindemellett fontosnak tartjuk tájékoztatni a Károli Gáspár Református Egyetem közösségét a koronavírus terjedésének módjáról is, mely jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A vírus lappangási ideje a jelenlegi adatok szerint általában 5-6 nap (2-12 nap).

A tájékoztató az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai és előírásai alapján került összeállításra, az említett szervezetek ajánlásainak változása esetén a tájékoztató frissítésre kerül.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

PedKaszt

Közösségi Média

Károli Podcast

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont