Beregszászon járt a TFK KREdo Kamarakórusa

Kórusok, ha találkoznak - Örömünnep a Rákóczi-főiskolán. Beregszászon járt a KRE-TFK KREdo Kamarakórusa.

„Nemzetközi kórustalálkozót szervezett március 28-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Beregszászban. Az eseményt a főiskolai Rákóczi-napok keretein belül szervezték meg.

Az iskola himnuszának eléneklése után a Felsőoktatási Intézmények IX. Nemzetközi Kórustalálkozójának résztvevőit az intézmény vezetője, Orosz Ildikó köszöntötte. A rektor asszony felidézte a kezdeteket, a főiskola számára oly nehéz 2004-es esztendőt. A „narancsos forradalom” évében számos támadást kellett túlélnie a vidék egyetlen magyar tannyelvű felsőoktatási intézményének. A küzdelmek során a nagyságos fejedelem egyik jelmondata tartotta bennük a lelket: „Iustam causam Deus non derelinquet”, azaz Isten az igaz ügyet nem hagyja el. 2005-ben – mintegy hálát adva a Magasságosnak a sikeresen vett akadályokért – rendezték meg első alkalommal a kórustalálkozót, akkor még csupán kárpátaljai résztvevőkkel. A következő évtől nemzetközivé vált az esemény. Ettől kezdve kétévente hívták össze a felsőoktatási intézmények énekkarait, a 2017. évi immár a kilencedik találkozó. „Ez nem verseny, ez közös örömünnep” – zárta gondolatait Orosz Ildikó.

A részvevők ezt követően Berkesi Sándor Liszt Ferenc-díjas karnagy vezetésével közösen elénekelték a diákhimnuszként ismert Gaudeamus igitur című dalt, majd a kórusok egyéni előadásai következtek. Fellépett a II. RF KMF kórusa, a Nyíregyházi Egyetem Kamarakórusa, a Munkácsi Állami Egyetem kórusa és férfi együttese, a KREdo Kamarakórus, az Ungvári Művészeti és Közművelődési Koledzs énekkara és népi kórusa, a Guttman Mihály Pedagóguskórus, az Ungvári Nemzeti Egyetem Bojani nevű férfikara, az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakközépiskola, a Sárospataki Református Kollégium Kórusa, valamint a debreceni Kántus.”

Kocsis Julianna
Kárpátalja.ma

Forrás: www.karpatalja.ma

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

 

PedKaszt

Közösségi Média

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ

nyelvvizsgaközpont